7-mart kuni Toshkent shahrida Orol dengizi havzasidagi sho‘rlangan, unumsiz yerlarda agrobiologik xilma-xillikdan foydalanish va saqlashni ta’minlashga bag‘ishlangan seminar bo‘lib o‘tdi.
Tadbirda Ekologiya vazirligi huzuridagi Atrof muhit va tabiatni muhofaza qilish texnologiyalari ilmiy-tadqiqot instituti direktori Baxtiyor Po‘latov, Orolbo‘yi xalqaro innovatsiya markazi direktori Baxitjon Habibullayev, GIZning “Yashil Markaziy Osiyo” loyihasi rahbari Karolina Milov, O‘zbekistondagi BLUE SATREPS loyihasi vakillari professor Kenji Tanaka va doktor Temur Xo‘janazarov, Martin Lyuter universiteti (Germaniya) doktori Kristofer Konrad, Qurg‘oqchil yerlar tadqiqot markazi, Bioresurslar oliy maktabi va Mie universiteti (Yaponiya) vakillari ishtirok etdi.
Seminarda O‘zbekiston-Yaponiya BLUE SATREPS loyihasi va boshqa muassasalar olimlarining ekologik barqarorlik va iqlim o‘zgarishiga moslashish chora-tadbirlarini qishloq oziq-ovqat tizimlariga qanday kiritish kerakligi bo‘yicha amaliy tadqiqotlar va yondashuvlar taqdim etildi.
Ma’lumot uchun: tadbir “Yashil Markaziy Osiyo” tashabbusi doirasida BLUE SATREPS va Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH Yaponiya-O‘zbekiston loyihasi bilan hamkorlikda o‘tkazildi. Uning maqsadi tuproq unumdorligini oshirish, degradatsiyaga uchragan yerlarni tiklash, suv va energiyani tejash, hosildorlikni oshirishga olib keladigan innovatsion yondashuvlar va qishloq xo‘jaligi texnologiyalarini taqdim etishdan iborat.
Seminar davomida Orolbo‘yi xalqaro innovatsion markazining “Barqaror rivojlanish uchun zarur bo‘lgan ustuvor yo‘nalishlar va innovatsiyalar”, “BLUE SATREPS” loyihasi maqsadlariga umumiy nuqtai-nazar”, “Markaziy Osiyoda qishloq xo‘jaligida suv resurslarini barqaror boshqarish uchun “Drought map-ASB” vositasini joriy etish” va sho’rlangan agroekotizimlarning mahsuldorligini oshirishga qaratilgan ma’ruzalar tinglandi.
Tadbirda oziq-ovqat xavfsizligini ta’minlash, qishloq xo‘jaligi va oziq-ovqat mahsulotlari ishlab chiqarishning tabiiy resurslarga ta’sirini kamaytirish yo‘llaridan biri sho‘rlangan tuproqlarda qishloq xo‘jaligini rivojlantirish kabi yondashuvlar orqali chekka yerlardan va chekka suv resurslaridan samaraliroq foydalanish ekanligi ta’kidlandi.
Bugungi kunga qadar olib borilgan tadqiqotlar shuni ko‘rsatmoqdaki, sho‘rlangan yer va suv resurslaridan qishloq xo‘jaligi va oziq-ovqat mahsulotlari yetishtirishda samarali va barqaror foydalanish mumkin. Bu, ayniqsa, agrobiologik xilma-xillik potensialiga ta'sir qiladi, chunki butun dunyo bo'ylab qutulish mumkin bo'lgan taxminan 30 000 turdan atigi 150 tasi katta miqyosda yetishtiriladi. Shu nuqtai nazardan, 2022-yil dekabr oyida Monrealda (Kanada) Biologik xilma-xillik to'g'risidagi konvensiya (CBD COP 15) ishtirokchilarining 15-konferensiyasida boshlangan quruq yerlarning biologik xilma-xilligini saqlash alyansi tashviqot bilan bog'liq muammolarni hal qilishda va quruq/sho'rlangan yerlarda agrobiologik xilma-xillikni saqlashda kuchli vosita bo'lishi mumkinligi ta’kidlandi.
Tadbir barqaror boshqaruv dasturlari doirasida galofitlar oʻrtasidagi va yopiq davrli fermer xoʻjaligini qabul qilish va rivojlantirishga koʻmaklashish hamda shoʻrlanishdan taʼsirlangan qishloq oziq-ovqat tizimlarining chidamliligi va yangilanishini yaxshilash maqsadida oʻtkazildi.
Seminar yangi qishloq xo'jaligi tizimlariga qiziqishni oshirish uchun siyosatchilarga qisqacha ma'lumot beradi.